srijeda, 23. siječnja 2019.

Gasite li WiFi kada ga ne koristite, posebno noću kad spavate!?
Znanstvenici nas svakodnevno upozoravaju na štetne utjecaje elektromagnetskog zračenja.
Sve je više znastvenih dokaza o štetnosti elektormagnetskog zračenja i to ne samo baznih stanica (antena mobilnih operatera), nego i drugih izvora elektromagnetskog zračenja.

Prevenstveno ovdje mislimo na mobilne telefone, opremu bežičnih (wifi) mreža, kao i bežičnih kućnih telefona, baby monitora, pametnih brojila za očitanje (struje, vode, grijanja,...) te opreme tzv. pametnih domova,....

Ovdje želimo ukazati na važnost odgovornog korištenja novih tehnologija koje sve više imaju utjecaj na naše i zdravlje naše djece.
 

Pitanje je da li se odgovorno odnosimo prema našim ukućanima, djeci, susjedima koji su također izloženi tom štetnom, nevidljivom elektromagnetskom zračenju.
Da li razmišljate o posljedicama koje mogu nastati neodgovornim korištenjem, razmišljate li o vašoj djeci koji borave, igraju se spavaju u tom okruženju?
Razmišljate li o susjedima i njihovoj djeci?

Zašto ovdje ističemo djecu?
Ističemo iz razloga što su djeca zbog svoje fizionomije znatno izloženija elektromagnetskom zračenju.

Razmislite, jednostavnim pritiskom na tipku i gašenjem vašeg wifi rutera ili mobilnog telefona omogućit ćete svima zdraviji život.

U Hrvatskoj je ovaj problem marginaliziran, ali ga se ipak počelo spominajti kroz nezavisne medije, udruge i inicijative. 


Tako je i naše Ministarstvo zdravstva vjerojatno na inicijativu europskih i svjetskih institucija bilo prisiljeno objaviti edukativni video o preventivnim preporukama za korištenje mobitela.  
Taj isti video umjesto da podijele sa širom javnošću, provedu edukativne akcije u školama, vrtićima među zdravstenim djelatnicima,..., "zakopali su duboko" na svojoj web stranici kako bi bio dalje od očiju javnosti.
 

Promotivne letke i video materijal možete pronaći na njihovoj web stranici
https://zdravlje.gov.hr/o-ministarstvu/djelokrug-1297/sanitarna-inspekcija/zastita-od-zracenja/komunikacija-ministarstva-zdravstva-sa-stanovnistvom-rh-vezano-za-utjecaj-elektromagnetskih-polja-na-zdravlje-ljudi/1782

Tisuće vrsnih svjetskih znanstvenika, poziva na primjenu načela predostrožnosti i ALARA- As Low As Reasonably Achivable (više u SAD), a ove postupke primjenjuje cijela Europa  s iznimkom Hrvatske (koja to primjenjuje samo na papiru).
Svoje preporuke izdalo je Vijeće Europe i EU Parlament, a posebno kad se radi o djeci i mladima (Council of Europe, Resolution 1815(2011) „The potential dangers of electromagnetic fields and their effect on the environment“, Europian Parliament 2008/2211 „Health concerns associated with electromagnetic fields“).
Više informacija možete pronaći na

European Manifesto in support of a European Citizens’ Initiative (ECI - European Citizens Initiative).
U mnogim
zemljama diljem svijeta bežične mreže se izbacuju iz obrazovnih i drugih institucija te se zamjenjuju sigurnijim i pouzdanijim žičanim vezama, što možete vidjeti u dokument na stranici http://bit.ly/wifi_skole
Kod nas se kroz reformu školstva u obrazovne ustanove uvodi bežična tehnologija, što je pored svih upozorenja krajnje neozbiljno.

Neke od mjera opreza kod korištenja wifi mreža objavili smo u letku koji možete pronaći na stranici http://bit.ly/mjereZastite_wifi
Mjere zaštite kod upotrebe mobilnih telefona možete pronaći u letku
http://bit.ly/mjereZastite_mob


Na isto nas upozoravaju i iz Udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračena - HUZEZ
 

*Pozivamo svih da se pridruže ovom našem pozivu te djelujemo preventivno. Podijelite članak s onima za koje mislite da će prihvatiti naš prijedlog i gasiti bežičnu mrežnu opremu dok je ne koriste. Naša djeca biti će nam zahvalna.

Nema komentara:

Objavi komentar